Títol i Argument de l'obra


Relació del Títol amb l’obra
Existeixen molts mites sobre la creació del món. Perquè no ha pogut passar així? Qui ho diu que no? Algú ho sap?
Ningú sap el que va passar, i pot ser mai ningú ho sabrà... per tant totes les hipòtesis són igual de vàlides. Pot ser Javhè va crear a Adam i Eva, o pot ser no.
Per això crec que Joan Oliver amb aquest títol diu que potser aquesta historia va passar, o potser no.

Argument
Allò que tal vegada s’esdevingué proposa una versió paròdica del relat bíblic, per revisar el moment de la fundació de la família burgesa.
Joan Oliver ens remunta als orígens mítics de la humanitat per demostrar que els problemes de la institució matrimonial, radiquen en la falta de fonaments. També reflexiona sobre la necessitat de lluitar contra tot allò que atempta contra la raó i obstaculitza el pensament lliure mitjançant una visió crítica i humorística.

L'acció es desenvolupa al llarg d'un diumenge, i la història ens conta el triangle amorós que hi ha entre Abel Caïm i Nara.
Abel feble, envejós i manipulador aconsegueix a Nara gràcies al seu aparent bon comportament. Caïm valent, capdavanter, artista i independent a l llarg de la història fa tot per a guanyar l'amor de Nara; fins i tot a va a robar una pera del paradís, i gràcies a això es guanya més menyspreu per part del seu pare, Adam i una intensa preocupació per part de la seva mare, Eva.
Querub, l'àngel que va a advertir a Caïm de que si contínuava amb “el seu mal comportament” ja no podria deixar passar res al capdavant de Jahvé, en el fons confiava en que en un futur existeixin més persones com Caïm.
Nara, senzilla i despreocupada segueix el consell dels seus pares i al final tria a Abel per a casar-se. Caïm en una barreja de gelosia, ràbia, i impotència mata al seu germà donant un tràgic final a l'obra.


Michelle Galeano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada